lauantai 17. joulukuuta 2011

Katastrofeja

Oon ennenki sanonu, että mulla on tapana ajatella kaikkea maan ja taivaan väliltä, kun oon tekemässä jotain tylsää, arkista juttua, kuten laittamassa hiuksia tai pesemässä pyykkiä. Äsken tein joulutorttuja keittiössä ja siinä samalla aloin miettiä, miten valtavasti aikaa on kulunu erilaisista maailmaa tai Suomea järkyttäneistä tapahtumista. Ajatus heräs, kun uutisissa kerrottiin pari päivää sitten amerikkalaisten poistuneen Irakista yhdeksän vuotta kestäneen operaation jälkeen. Järkytyin, että operaation alkamisesta on kulunut niin kauan aikaa, koska muistan kun siitä aikanaan uutisoitiin.

Olen pahoillani listani masentavista ja surullisista aiheista, mutta ne ovat ikävä kyllä todellisuutta. Pointti on vaan saada teidätkin miettimään, miten kauan niistä on kulunut aikaa, vaikkei se ainakaan mun mielestä todellakaan tunnu siltä. Miettikääs näitä:


1.) Vuoden 2004 tsunamista (virallisesti kutsutaan Intian valtameren maanjäristykseksi) tulee reilun viikon päästä kuluneeksi 7 vuotta.

2.) Virginia Techissä tapahtuneesta kouluammuskelusta tulee huhtikuussa kuluneeksi 5 vuotta. Ammuskelussa kuoli 32 ihmistä ja se on tähän mennessä eniten kuolonuhreja vaatinut kouluammuskelu koko maailmassa.

3.) Beslanin (sij. Venäjällä) vuoden 2004 koulukaappauksesta tuli syyskuun alussa kuluneeksi 7 vuotta. Terroristit pitivät 1100 ihmistä (777 näistä lapsia) vankeina koulun liikuntatiloissa kolmen päivän ajan. 330 panttivankia kuoli (150 näistä lapsia). Poliisien rynnäkössä kuoli 30 terroristia.

4.) Kongikankaan linja-autoturmasta tulee maaliskuussa kuluneeksi 8 vuotta. Se on Suomen historian tuhoisin tieliikenneonnettomuus, jossa kuoli 23 ihmistä. Kolarissa ollut bussi oli kuljettamassa 36 ihmistä Rukalle laskettelulomalle. Suurin osa uhreista oli 17-28-vuotiaita. Rekka täynnä valtavia paperirullia törmäsi bussiin liukkaalla tiellä. Rekan kuljettaja ei kuollut.

5.) Sekä Jokelan, että Kauhajoen kouluammuskelut tapahtuivat syksyllä. Jokelan ammuskelusta tuli vähän aikaa sitten täyteen 4 vuotta ja Kauhajoen ammuskelusta 3 vuotta.

6.) Kuten kaikki varmasti huomasivat tässä syksyllä, niin WTC-tornien romahtamisesta on nyt kulunut 10 vuotta.

Riippuu tietenkin ihmisestä, miten hyvin näitä asioita muistaa, sillä en mäkään oo esimerkiks sillon vuonna 2001 (WTC-tornit) ollut kuin 8-vuotias. Muistan silti kaikki luettelemani tapahtumat kuin eilisen, ja ne olivatkin ensimmäiset, jotka tuli mieleen, kun aloin miettiä tällasia merkittäviä tapahtumia. Kaikki ei välttämättä myöskään oo seurannu maailman menoa yhtä nuorena kun minä, mutta veikkaan, että vähintään tsunamista eteenpäin suurin osa teistäkin muistaa näitä tapahtumia...
Mun mielestä kymmenen,kahdeksan, seitsemän ja jopa neljä vuotta on tosi pitkiä aikoja. Ei sitä ajan kulua tajua ennen kun alkaa kunnolla miettiä. Ei se 7 vuotta kuulosta numerona paljolta, mut kun miettii, niin on siitä kyllä kauan kun olin 11-vuotias. 


~anni


P.S Mitkä näistä tapahtumista ovat sellasia, että muistatte kuulleenne niistä jo silloin, kun ne tapahtuivat? Onko jotain, mitä ette muista? Onko jotain muuta, minkä muistatte, mutta jota mä en maininnut?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti