sunnuntai 8. tammikuuta 2012

Dear Mr./Mrs. President

Mua alkaa nyt ihan toden teolla vaivata nää tulevat vaalit. Viimekevään vaalien ja kaiken sähläyksen jälkeen on kauheen vaikea tietää, miten näissä vaaleissa käy, vaikka ne hehkuttaakin, että Niinistöllä on galluppien mukaan eniten kannattajia. Oletetaan, että vaaleissa mennään toiselle kierrokselle ja ehdokkaana on Niinistön lisäksi esimerkiksi Haavisto tai Väyrynen. Eihän siinä tilanteessa ole mitenkään mahdollista tietää, kenelle menevät kaikkien kisasta jo pudonneiden ehdokkaiden kannattajien äänet. 

Toinen asia, mikä mua henkilökohtasesti häiritsee on se, että Ilta-Sanomien mukaan neljäsosa ihmisistä ei tiedä, ketä äänestää. Herää kysymys, että johtuuko tämä siitä, että he eivät koe saaneensa tarpeeksi tietoa ehdokkaista? Vai siitä, ettei heitä kiinnosta? Henkilökohtaisesti en tiedä, kumpi olisi pahempi tilanne. 

Se, että tavallinen Suomen kansalainen, veronmaksaja, perheenäiti, nuori tai vanhus ei koe ymmärtävänsä politiikasta tarpeeksi äänestääkseen presidenttiä seuraavaksi kuudeksi vuodeksi, on vakava asia. Niin ei kuulu olla. Jokainen meistä tietää, mitä itse yhteiskunnalta odottaa ja toivoo, mutta kaikki eivät osaa yhdistää näitä toiveita ja tavoitteita tiettyyn ehdokkaaseen, joka ajaisi heidän asioitaan parhaiten.

Politiikka on monimutkaista, koska yhteiskunnan eri tasot on kuin vähän joka suuntaan lässähtänyt synttärikakku: jokainen kerros on erillinen, oma ryhmänsä, mutta ne ovat päällekkäin niin monesta kohtaa, ettei niitä pysty edes politiikalla erottelemaan tiettyihin yksikköihin. Esimerkiksi jako perheisiin ja yksinhuoltajavanhempiin lapsineen on aika selkeä, mutta jotkut näiden ryhmien jäsenistä voivat kuulua yhdessä johonkin toiseen ryhmään, kun kyse on muista asioista. 

Kaikesta huolimatta on tärkeää muistaa, että politiikka on ihmisen luoma ilmiö. On ymmärrettävää, että luonnonmuovaamia asioita ihminen ei voi koskaan täysin käsittää tai vaikuttaa niiden olemassaoloon, mutta politiikka on meidän itse synnyttämämme kokonaisuus asioita, joiden hallinta ei aina tunnu pysyvän edes omassa otteessamme.

Jos ihminen taas ei äänestä siksi, ettei välitä asioista, on jokin pahasti pielessä. Kaikki me tiedetään, ettei ole sellaista ihmistä, jota ei kiinnostaisi onko hänellä käytössään opintotukea, asumis- tai lapsilisää, kodinhoidontukea tai äitiysrahaa. Ei ole olemassa ihmistä, joka ei välitä siitä, joutuuko hän maksamaan satoja euroja terveyskeskuskäynnistä, vai onko se hänelle lähestulkoon ilmaista. Enkä usko, tai ainakaan haluaisi uskoa, että on ihmisiä, jotka eivät välitä siitä, nukkuvatko vanhukset öisin pimeissä kylmissä huoneissa omien jätöstensä keskellä huutaen apua, jota ei ole saatavilla.

Yksi asia, mikä vääristää presidentinvaalien tulosta on tämä viime kevään vaaleista lähtien jatkunut power struggle  Perussuomalaisten ja muiden välillä. Tilanteesta saa sen käsityksen, että ihmiset äänestävät sitä puolta, jota haluavat syystä tai toisesta kannattaa, miettimättä tarkemmin kyseisen ehdokkaan, mahdollisen tulevan presidentin, henkilökohtaisia näkemyksiä.

Media nyt on oma sotkunsa aina siellä, missä tapahtuu. Turha median toimintaa on enää alkaa päivitellä, samaa hommaahan se on tehnyt vuosikymmenet: sotkee epäolennaiset asiat osaksi tärkeää kokonaisuutta. Esimerkiksi Arhinmäen lapsen syntymän väitetään sotkevan tämän kamppanjan, sillä Arhinmäki aikoo jossain vaiheessa jäädä isyyslomalle. Soinin kerrotaan hyväksyvän kondomin käytön, ihan kuin presidentin mielipide kondomin käytöstä voisi millään tavalla vaikuttaa kansaan. Sari Essayah ei tunnu pääsevän millään irti menneisyydetään kävelijänä ja siirtymään muiden mukana vakavasti otettavien ehdokkaiden joukkoon. 

Niin, että kun tähän vaiheeseen olen tekstissäni päässyt voin vaan todeta, että onneksi presidentin valta on niin kapea-alaista, kuin se tällä hetkellä on. Presidentti vastaa lähestulkoon ainoastaan ulkopolitiikasta (huomioikaa, että EU-asiat kuuluvat sisäpolitiikkaan) ja puolustusvoimista. Kaikki presidentin hyväksymät lakiehdotukset tulevat eduskunnan kautta, ja jopa presidentin hylkäämä lakiuudistus voidaan panna täytäntöön, jos eduskunta silti näin haluaa. 

Että thank God for that. Koittakaa ihmiset oikeesti äänestää, kun teitä kuitenkin kiinnostaa. Valituksia ei jälkeenpäin enää kuunnella.

~anni

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti