lauantai 14. tammikuuta 2012

Leivontapäivä ;)

Heipsan ihmiset :) Tänään mulla oli oikeesti ihan mahdottoman hauska päivä (ei sillä että tää päivä olis vielä loppu...)! Oon ollu yksin kotona nyt suurinpiirtein kolme tuntia. Vanhemmat ja koirat lähti mökille, pikkuveli meni kaverin mökille yösynttäreille ja isoveli katos teille tietämättömille jo aikaa sitten. Eli tosiaan ei oo ollu ketään seurana :D

Käytiin päivällä kaupassa ennen ku isoveli lähti kavereidensa kanssa menemään. Ostin kaupasta sämpyläjauhoja, hiivaa, margariinia ja maitoa ja tulin kotiin leipomaan :D On hauska leipoa sämpylöitä pitkästä aikaa. Siitä hajusta ja mausta tulee mieleen lapsuus, kun äiti teki meille sämpylöitä aina sunnuntai-iltaisin iltapalaksi :)

Pari tuntia sain touhata sämpylöitteni parissa :D Luin matikkaa ja ulkoilin aina sillon, kun sämpylät oli kohoamassa tai uunissa ja suorastaan nautin yksinäisyydestäni ;) En tosiaan leivo kovin usein mitään, mutten osaa sanoa miksi :D Nautin siitä ja olen jopa kokemattomuuteeni nähden siinä suhteellisen hyvä :D Sämpylöiden leipominen nyt ei vaadi minkäänlaista taitoa, mutta noin niinkun yleisesti :)


Taikina alustuksen jälkeen

Taikina kohoamassa kulhossa. Täytin lavuaarin lämpimällä vedellä ja asetin kulhon sinne. Kohoaminen tehostuu aika reippaasti lämpimässä :)

Tää on ehkä hyödyllisin kuva ever :D Eli pöytä puhtaaksi ennen sämpylöiden pyörittelyn alkua :D



Tällä ohjeella piti tulla n.25 sämpylää, mutta oon ilmeisesti sen verran suuruudenhullu että sain vaan 19 :( (Ohje alempana)

Uusi kohotus ennen paistamista :)

Sämpylät on kahdella eri pellillä, vaikka toista ei kuvassa kunnolla näykään :D Uunin valo ei riittänyt valaisemaan alempaa pelliä :)

Jihii!

Ei sit meinaan oo mitään parempaa ku maito feat. ittetehdyt, tuoret, lämpimät sämpylät ja sulanut voi ;)

Välissä luin ahkerasti (...) geometriaa ;)

Kerkesin sämpylöiden kohotessa olla parikymmentä minuuttia ulkona. Tosi nätti ilma :)



Tässä mun käyttämä ohje :)

5dl maitoa
50g hiivaa
1½ tl suolaa
75g margariinia
11-13dl 3-viljan sämpyläjauhoja (mulla PIRKKA)

Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää suola, pehmeä margariini ja osa jauhoista. Alusta vähitellen loput jauhot. Kohota taikinaa kulhossa liinan alla 15-30min (mulla n.20 min). Leivo sämpylöiksi ja kohota vielä hyvin liinan alla. Paista 225 asteessa n.8min. (Mulla oli kaks pellillistä sämpylöitä, joten käytin uunissa kiertoilma-asetusta. Paistumiseen meni tällön noin 13-14min).

Mutustelen tälläkin hetkellä lämmintä sämpylää :D Palailen nyt kirjojen parii ja laitan loput sämpylät pusseihin, ettei ne ihan heti ala kovettua. Voidaan sitte illalla syödä niitä Kalin kanssa, kun se tulee :)

Hyvää lauantain- ja viikonlopun jatkoa kaikille!

~anni

P.S Kaipailen lisää kysymyksiä eiliseen Kysymyksiä/toivomuksia! -postaukseen :) Eli kaikki sinne kirjottelemaan kysymyksiä mulle tai kertomaan ideoita ja toivomuksia tuleviin postauksiin liittyen! Korostan edelleen, että KAIKKI voivat kommentoida olivat he sitten Bloggerin jäseniä tai eivät! Olis tosi kiva, jos kysyisitte jotain, ihan mitä vaan mieleen tulee :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti