maanantai 20. helmikuuta 2012

Run for your life!

Ennen kun menen itse postauksen aiheeseen, niin pyydän sua klikkaamaan tosta oikealta sivupalkin yläreunasta "kyllä"-painiketta ja sitten "vote", jos luet blogiani anonyyminä :) Anonyyminä lukemisella tarkoitan sitä, että luet blogiani, mutta et ole bloggerin rekisteröitynyt jäsen. Eli toisin sanoen, jos et kuulu tuolla sivupalkin alareunassa näkyviin blogini virallisiin seuraajiin, niin paina kyllä. Haluan vaan saada vähän suuntaa antavaa tietoa siitä, kuinka paljon mulla oikeasti on lukijoita :) Eli pikainen klikkaus sinne tässä välissä ja sitten asiaan:

Otsikko antaa jo vähän osviittaa aiheesta, vaikka run for your life onkin loppujen lopuksi aika tunnettu lausahdus. Tultiin tossa äsken Kalin kanssa reilun tunnin juoksulenkiltä. Juostiin muutamia kilometrejä ja tultiin muutamaa sataa kilokaloria vajaampina takasin :D

Mä alotin juokulenkkeilyn kunnolla, kun olin seiskalla. Juoksin yksin ja Iipun kanssa, sekä välillä joukkueen kanssa treeneissä. Juoksin sellasia 4-5km lenkkejä fiiliksestä riippuen. Aktiivisimmillani olin kahdeksannella ja yhdeksännellä luokalla, jollon juoksin noin vuoden ajan kolme kertaa viikossa yli kymmenen kilometrin lenkin. En ole koskaan juossut treenatakseni johonkin juoksukilpailuun tai vastaavaan, en tosiaan. Oon juossu aina vain ja ainoastaan sen takia, että nautin siitä. Nautin siitä, kun mun pohkeisiin sattuu, henkeä ahdistaa ja jalat meinaa pettää alta. Tuntuu hyvältä kokeilla omia rajojaan - tietenkin itseään satuttamatta ja rääkkäämättä!

Pakko silti myöntää, että olihan yläasteikäsenä juoksuharrastuksen taustalla tietynlainen teini-ikäsen tarve tarkkailla omaa kehoaan. En siis todellakaan ole sairastanut mitään syömishäiriön tapaistakaan, mutta siinä iässä olin vain luonnollisesti herkempi ja tarkempi omasta vartalostani. Ihan normaalia se kai on, varsinkin sen ikäsille tytöille. Tiedostan nykyäänkin muutokset kropassani todella helposti, sillä jostain syystä mä vaan olen sellanen.

Mun mielestä on surullista, että ihmiset ei liiku tarpeeksi. Tiedän, ettei just juoksulenkkeily ole kaikkien juttu, mutta kyllä niitä urheilulajeja löytyy joka lähtöön. Juokseminen on vaan siitä hyvä laji, että sitä voi tehdä melkein missä vain. Se ei myöskään maksa juuri mitään (ei vaadi kalliita välineitä) ja siinä kehittyy nopeasti. Näiden vuosien aikana oon juossut niin täällä kotona Ulvilassa kuin Kuortaneella ja Helsingissä isovanhempien luona kyläillessä. Mulla on niissäkin kaupungeissa omat tutut reitit, joita ikävöin aina silloin, kun en ole siellä. Oon myös lenkkeillyt talvisin Lapissa esimerkiksi Levillä, Ylläksellä ja Rukalla. Oon juossut Madeiralla, Italiassa, Kreikassa, Thaimaassa, Portugalissa jne.jne.jne., joten juokseminen todella onnistuu missä vaan. Mun mielestä on myös ihanaa vaihtelua päästä juoksemaan johonkin ihan uuteen paikkaan, jossa et oo ennen käynyt. Sellasissa paikoissa on aina niin paljon nähtävää, eikä maisemiin kyllästy.

Ihmisen kuuluisi olla fyysisesti hyvässä kunnossa. Tuhansia vuosia sitten, kun porukka eli vielä metsästyskulttuurissa ja vaelteli pitkin savanneja, oli etenkin miesten pakko olla hyvässä kunnossa. Se oli elämän edellytys, joka auttoi selviämään pitkistä matkoista, hankkimaan ruokaa ja pakenemaan. Nykyäänhän meidän ei tarvitse tehdä juuri mitään näistä: me voidaan halutessamme matkustaa autolla, junalla, laivalla, lentokoneella, bussilla - millä vaan. Me ostetaan ainakin suurin osa ruoastamme suoraan kaupoista, eikä kukaan juoksen lannevaatteissa heinikossa. Elämä on helpompaa, ja sen seurauksena ihmisten fyysinen kunto ainakin läntisissä maissa on alkanut heiketä.

On ymmärrettävää, että aika kuluu ja asiat muuttuu. Eihän kunnon huonontumisellakaan ole enää merkitystä ruoan hankinnassa tai selviytymisessä, mutta ihmisen elimistö ei ole kehittynyt yhtä nopeasti kuin kulttuuri ja elintavat. Ihmisen elimet, kudokset, aivot, nivelet tai luut eivät kestä ylipainoa, huonoa ruokavaliota ja puutteellista liikuntaa. Se on fakta. Tiedän, ettei urheilu ole kaikkien juttu, mutta kannustan silti jokaista yrittämään. Kannattaa etsiä itselle sopivaa liikuntamuotoa, sillä lajeja kyllä löytyy, kun osaa etsiä!

Tässä pari vinkkiä aloittelevalle juoksijalle:

1. Hanki oikeanlaiset kengät. Kenkien tulee juostessa olla lenkkitossut, ihan perinteiset Adidakset, Niket, Pumat tai mitkä vaan. Älä koskaan lähde juoksemaan tavallisilla tennareilla tai vastaavilla, sillä siinä voi ihan todella vahingoittaa nilkkojaan ja polviaan pysyvästi.
2. Aloita rauhassa. Totuttele juoksemiseen hölkkäämällä hiljaa, keskittymällä hengitykseen ja juoksutekniikkaan. Älä siis odota itseltäs liikoja, vaikka juokseminen kuulostaakin helpolta. Liian rankka alotus johtaa vain kipeisiin lihaksiin, pistoon kyljessä ja pahimmillaan loukkaantumiseen. 
3. Etene asteittain: siirry hitaasti kerta kerralta tehokkaampaan hölkkätahtiin ja pidempiin matkoihin. Näin annat keholles aikaa sopeutua uuteen harrastukseen.
4. Juokse/hölkkää aina pää pystyssä ja selkä suorana. Liikuta käsiä juoksun tahdissa ja etsi oikea hengitysrytmi.
5. Älä juokse liian usein. Ei ole mitään järkeä lähteä juoksemaan esimerkiksi kipeillä lihaksilla, vaan lihaksille kannattaa antaa aikaa selvitä edellisestä kerrasta. 
6. Älä säikähdä, vaikka lihakset kipeytyisivät pahastikin ensimmäisen kerran jälkeen - niin käy helposti. Yritä silti muistaa kunnon venyttely ja juominen lenkin jälkeen.
7. Kun lähdet liikkeelle kylmiltään, hölkkää rauhalliseen tahtiin kunnes olet varma, että lihaksesi ovat lämpimät. Vasta sen jälkeen voit kiristää tahtia jos haluat. Näin säästyt revähdyksiltä, jotka pahimmillaan estävät liikunnan kuukausiksi.
8. Musiikki auttaa jaksamaan! Toinen keino on pyytää kaveri messiin ja höpötellä mukavia :)
9. Älä pue liikaa vaatetta! Varsinkin pakkasella tulee helposti puettua turhan paljon vaatetta. Lämmin täytyy tietysti olla, mutta vaatekerroksia ei silti saa olla liikaa. Urheilukerrasto on hyvä lenkkeiltäessä, sillä se on ohut mutta lämmin. Tällasilla pikkupakkasilla ohut tuulitakki on aina parempi vaihtoehto kuin toppatakki. Hanskoiksi kannattaa valita esimerkiksi ohuet  hiihtohanskat, sillä villaisissa tumpuissa kädet alkaa hiota nopeasti. 
10. Jos sulla on mahdollisuus hankkia sykemittari, niin tee se :) Sen avulla sykettä on helppo seurata ja etsiä oikea juoksu-/hölkkänopeus. Suurin osa sykemittareista kertoo myös jouksuun kuluneen ajan, keskimääräisen sykkeen, alimman sykkeen, korkeimman sykkeen, kulutetun energian jne.jne. 
Todella hätäisesti napattu kuva mun sykemittarista ja -vyöstä :D


Siinä kymmenen todella simppeliä ja melkein itsestäänselvää sääntöä. Tosin voi olla, että joku näistäkin hyötyy :)


Pitäkää ittenne hyvässä kunnossa oman terveytenne tähden. Hyvä fyysinen kunto edistää niin monia muitakin asioita, ettei niitä kaikkia voi edes luetella. Liikunta ja oikea ruokavalio muun muassa parantavat unen laatua, antavat energiaa ja piristävät mieltä. Itsestäänselvää on myös se, että kun olet hyvässä kunnossa fyysisesti, on riski sairastua erilaisiin sairauksiin pienempi.


Run for your life.
Tsemppiä yrittämiseen! Mä pidän kaikille peukkuja!


Yours, anni

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti